Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ασφαλιστικό : Ο νέος χωροχρόνος των μηχανικών (το κείμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2012)



Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις ορίζουν:

·        την κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής μελέτης και επίβλεψης ιδιωτικών έργων
·        τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο μηχανικών
·        τις επαπειλούμενες μαζικές απολύσεις των Δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών
·        την πρωτόγνωρη ανεργία που πλήττει συνολικά τον κλάδο.
αναγγέλθηκαν οι πρώτες αυξήσεις – ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, που σε βάθος χρόνου ακόμη κι αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα θα καταστούν εξοντωτικές για την πλειοψηφία των μηχανικών.


Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι κάτωθι ρυθμίσεις – αυξήσεις :
ü     10€ υπέρ ΟΑΕΔ για όλους τους ασφαλισμένους με δελτίο.
ü     Υποχρεωτική ανά τριετία “αναβάθμιση” της ασφαλιστικής κλάσης για τους μετά την 1-1-93 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες με κλιμακούμενες αυξήσεις από 4,53% (1η Ασφαλιστική Κατηγορία κάτω της πενταετίας) έως και 93,31% σε βάθος χρόνου (5η Ασφαλιστική Κατηγορία δεκαπενταετίας και άνω). Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτική η αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης.
ü     Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες πριν την 31-12-92 επιβάλλονται πρόσθετες εισφορές στους κλάδους κύριας σύνταξης, ειδικής προσαύξησης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχών και υγείας που αντιστοιχούν σε αύξηση 14,64%.
ü     Για τους μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβλέπεται αύξηση 0,5% υπέρ ΟΑΕΔ.
ü     Με τον νόμο 3996/2011 υποχρεώνονται οι μισθωτοί μηχανικοί με μισθό κάτω των 700€ (μερικής απασχόλησης) να καταβάλλουν οι ίδιοι την διαφορά των εισφορών τους έως το ύψος του ποσού που αναλογεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.
ü     Για τους συνταξιούχους διπλασιάζονται οι κρατήσεις του ΛΑΦΚΑ που αφαιρούνται από τις συντάξεις, ενώ για το τμήμα πάνω από 1.200€ του ποσού της σύνταξης που τυχόν απομένει αφαιρείται άλλο ένα 20%.

Κατά τα προαναφερθέντα άμεσα καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορές έως και 423,10€/μήνα. Βέβαια καθώς θα περνούν οι τριετίες (και υποχρεωτικά θα αναβαθμίζονται οι ασφαλιστικές κλάσεις) οι εισφορές ασφάλισης θα ξεπεράσουν τα 649,37€/μήνα. Πιθανόν να φτάσουν και τα 755€/μήνα αν υπάρξει αύξηση στην ειδική προσαύξηση (που αναμένεται να εκτιναχθεί από το 12% στο 20%). Και όλα αυτά σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Δηλαδή χωρίς νέα “μνημόνια” και “μεσοπρόθεσμα προγράμματα”.
Τελικά θα επαρκεί το εισόδημα των μηχανικών να αποπληρώσει τις μηνιαίες εισφορές ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ;
Αν δεν επαρκεί σύμφωνα με νέα ρύθμιση οι εισφορές ασφάλισης υποχρεωτικά θα υπολογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα.
Πράγμα που σημαίνει ότι θεσμοθετημένα πλέον κατά την έννοια του ορισμού του κεφαλικού φόρου θα φορολογούμαστε όχι με βάση αυτά που εισπράττουμε αλλά με βάση αυτά που μας υποχρεώνουν να εισφέρουμε μετά την λεηλασία του ασφαλιστικού μας ταμείου!
Προφανώς ο κλάδος των μηχανικών είναι ο πρώτος που επιλέχθηκε από τους μηχανισμούς λεηλασίας των ταμείων τόσο για την αναβίωση της εφαρμογής του κεφαλικού φόρου, όσο και για τις επαχθέστερες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, απλά γιατί προσφέρει τα κατάλληλα πολιτικά ερείσματα γι’ αυτό το εγχείρημα.
Η ηγεσία του ΤΕΕ που στηρίζεται στην γνωστή συνδιοίκηση, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ που στηρίζεται στην καταλυτική συμμετοχή του ΤΕΕ σε αυτήν και το “μακρύ τους χέρι” η Attica Bank, που ως μηχανισμοί λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, φρόντισαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν τις πλέον αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που γνώρισε ο κλάδος των μηχανικών και όχι μόνον.
Αξίζει να αναφερθεί ένα σύντομο ιστορικό αυτής της πορείας που εμπεριέχει τα στοιχεία πτώχευσης του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ πριν την καταλήστευση τους ανέρχονταν σε 3,9 δισεκατομμύρια €. Από αυτά το ταμείο είχε επενδύσει απευθείας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 157 εκατ. € και είχε καταθέσει 3,2 δισ. € στην Τράπεζα της Ελλάδος (Τ.τ.Ε). Από αυτά η Τ.τ.Ε. διέθεσε περίπου 2,8 δισ. € σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα αγοράστηκαν εντός του καλοκαιριού του 2011 όταν ήταν πλέον γνωστή η απομείωση της αξίας τους καταρχήν κατά 20% και είχε προαναγγελθεί το επικείμενο μεγαλύτερο “κούρεμα” του 50%!!!
Η εγκληματική αυτή καταλήστευση των αποθεματικών του Ταμείου συντελέστηκε με την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ είχε συμφωνήσει στην συμμετοχή του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που αντιστοιχούσε τότε σε απώλειες 500 εκατ. €. Σήμερα συμφωνεί και στο δεύτερο κούρεμα που αντιστοιχεί σε απώλειες 1,4 δισ. €.
Η ηγεσία του ΤΕΕ και η Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ γνώριζαν, αποσιωπούσαν και συγκάλυπταν την αναλογική μεγαλύτερη λεηλασία που υπέστη ποτέ ασφαλιστικό ταμείο στην ιστορία της χώρας.
Και όχι μόνον. Το ίδιο χρονικό διάστημα φρόντισαν με τον πλέον επαίσχυντο τρόπο να παραπλανήσουν τους μηχανικούς προβάλλοντας την εικόνα του υγιούς και εύρωστου Ταμείου.
Να θυμίσουμε τις δηλώσεις – διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και Διοικητή της Attica Bank κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο ΤΕΕ/ΤΔΜ για την πλήρη διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου. Παράλληλα, πότε με την δήθεν εξαγορά του 42% της Attica Bank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πότε με τα σενάρια διάσωσης της καταρρέουσας Aspis Bank (και πρόσφατα της Proton Bank), η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και η ηγεσία του ΤΕΕ φρόντισαν να διατηρούν την εικόνα μιας υγιούς σχέσης μεταξύ ΤΣΜΕΔΕ - Attica Bank. Μιας σχέσης που δήθεν παρέχει πλήρη οικονομική και διαχειριστική επάρκεια “για την δημιουργία ενός κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα” με στόχο “την στήριξη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη” κλπ.
Με τον τρόπο αυτό ύψωναν ένα προπέτασμα καπνού για να αποκρύψουν την πρώτη αλλά και την δεύτερη μεγάλη λεηλασία των αποθεματικών του Ταμείου: Την συνεχώς εντεινόμενη αιμορραγία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ προς την Attica Bank και το τραπεζικό σύστημα. Με την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΤΕΕ, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε επανειλημμένα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αυτής αλλά και στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με 55 εκ. €. “Επένδυση” που όπως φαίνεται μας επιβλήθηκε “έξωθεν” και πειθήνια αποδέχτηκαν οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ. Να θυμίσουμε την διάψευση  αυτής της “επένδυσης” από τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο ΤΕΕ ΤΔΜ.

Όμως τα δεινά του ασφαλιστικού μας ταμείου δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Η σχεδόν βέβαιη υπαγωγή της Attica Bank στην διαδικασία “κουρέματος” θα σηματοδοτήσει και άλλες απώλειες για τα αποθεματικά του. Η πρόσδεση του Ταμείου στην τράπεζα αυτή και γενικότερα στο τραπεζικό κεφάλαιο μόνο απώλειες εγγυάται. Άλλωστε η “επένδυση” αυτή (Attica Bank) μόνο σε ονομαστικές τιμές μας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα (πριν την υπαγωγή της στο κούρεμα) πάνω από 200 εκατ. €. Το χειρότερο είναι ότι το “ταμείο-τράπεζα” λειτουργεί πλέον με τις συνεχώς αυξανόμενες εισφορές των μηχανικών ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος σε βάρος των ίδιων των ασφαλισμένων.

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Attica Bank που ανέκαθεν λειτουργούσε ως το μακρύ χέρι της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ, έδωσε δάνεια σε κόμματα προκειμένου να καλύψουν τις κομματικές οικονομικές τους δαπάνες.

q       Ποιος ρώτησε τους μηχανικούς αν θέλουν με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές τους που πλέον προέρχονται από το υστέρημα τους να χρηματοδοτούν με ευεργετικά δάνεια τα κομματικά ταμεία;
q       Ως πότε θα γνωρίζουν, θα αποκρύπτουν και θα συγκαλύπτουν η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και η ηγεσία του ΤΕΕ το έγκλημα της καταλήστευσης των αποθεματικών, των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μηχανικών;
q       Ως πότε τα αποθεματικά, οι εισφορές, οι συντάξεις και η περίθαλψη των μηχανικών θα αποτελούν πεδίο ενάσκησης της διεφθαρμένης πολιτικής τους;
q       Ως πότε ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ θα αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα : ποια είναι η ακίνητη περιουσία του ταμείου; αν και τι είδους υποθήκες έχουν εγγραφεί επί αυτής και από ποιους; Ερώτηση που σε κάθε ευκαιρία διαχρονικά θέτουμε χωρίς ποτέ να πάρουμε απάντηση.
q       Ως πότε το ΤΕΕ θα στηρίζει τα αντιλαϊκά εισπρακτικά μέτρα της δήθεν νομιμοποίησης των αυθαιρέτων υποκαθιστώντας τις καθ’ ύλην αρμόδιες Δημόσιες υπηρεσίες, συνηγορώντας έμπρακτα στις επερχόμενες απολύσεις υπαλλήλων μηχανικών από το Δημόσιο;
q       Έχει τέλος η κανιβαλική πολιτική της ηγεσίας του ΤΕΕ και της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ;

Ας μην είμαστε αφελείς.

Αν εμπιστευτούμε αποθεματικά, συντάξεις, παροχές και περίθαλψη στους μηχανισμούς της ακόρεστης και αδηφάγου λεηλασίας της χώρας και στις διοίκησεις ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ που αποτελούν τα πολιτικά τους ερείσματα, νομοτελειακά ένα είναι σίγουρο :
Πρώτα θα μας αναγκάσουν να πληρώνουμε μέχρι εξόντωσης (για να διατηρήσουμε δήθεν αυτά που απέμειναν από την λεηλασία) για να μας τα πάρουν όλα στο τέλος. Για όλους αυτούς που συγκροτούν τον ενιαίο ληστρικό οργανισμό (Τρόικα, τραπεζικό κεφάλαιο, ηγεσία ΤΕΕ, διοίκηση ΤΣΜΕΔΕ) δεν αρκεί πλέον η λεηλασία των αποθεματικών του ταμείου. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται το ίδιο το εισόδημα των εργαζόμενων μηχανικών.
Αυτό καταδεικνύουν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο οι αυξήσεις των εισφορών που αναγγέλθηκαν ως αποτέλεσμα των κάθε είδους κουρεμάτων, των χρηματιστηριακών ΄΄επενδύσεων΄΄ και συμμετοχών στο τραπεζικό κεφάλαιο.
Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τις ασφαλιστικές μας κατακτήσεις ένα και μόνο πρέπει να κάνουμε :
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ :
·        την πλήρη αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από το τραπεζικό κεφάλαιο και την Attica Bank
·        να μη συμμετάσχει το ταμείο στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (κούρεμα)
·        να μειωθούν οι εισφορές
·        να αυξηθούν οι παροχές και οι καλύψεις
·        να δοθεί επίδομα ανεργίας κατά προτεραιότητα πρώτα στους κάτω της πενταετίας άνεργους μηχανικούς και στη συνέχεια στους υπόλοιπους άνεργους
·        να εφαρμοστεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μηχανικούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις
·        να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός “νέων” και “παλαιών” ασφαλισμένων
·        να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας εξαετίας.

Η γνωστή απαίτηση – σύνθημα του συνδυασμού μας “για ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και όχι των μηχανισμών” είναι πλέον επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι διακύβευμα αγώνα για την ύπαρξη και επιβίωση των ίδιων των μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου