Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι Θέσεις του Συνδυασμού (συνοπτικά) - (το κείμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2013)



Ασφαλιστικό

1.     Πλήρης αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ. Άμεση επιστροφή στο ταμείο των 5δισ.€ που λεηλατήθηκαν από Τράπεζα Ελλάδος – Attica Bank.
2.     Κατάργηση του ληστρικού Ν. 2469/1997.

3.     Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Ν. 3863/2010,             Ν. 3865/2010 και Ν. 3986/2011,
4.     Αποδέσμευση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank.
5.     Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
6.     Αύξηση παροχών και καλύψεων.
7.     Χορήγηση επιδόματος ανεργίας κατά προτεραιότητα στους κάτω πενταετίας άνεργους μηχανικούς και στη συνέχεια στους υπόλοιπους ανέργους. Εφαρμογή και λειτουργία του κλάδου Ειδικών Παροχών και του Ταμείου Ανεργίας.
8.     Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μηχανικούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απεμπλοκή από τον ΕΟΠΥΥ. Αποσύνδεση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ από το Κ.Ε.Α.Ο.
9.     Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού μεταξύ ασφαλισμένων προ και μετά την 31/12/1992.
10. Καθιέρωση συνεχούς παρουσίας ελεγκτή ιατρού στο περιφερειακό γραφείο του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ. Ίδρυση περιφερειακών γραφείων ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ σε Φλώρινα, Γρεβενά.

                                   Εργασιακά Δικαιώματα

1.     Θέσπιση – επαναφορά του Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς.
2.     Υπεράσπιση – στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τις κάθε είδους προσπάθειες υπονόμευσης τους.
3.     Κατάργηση του Ν. 4024/2011. Διεκδίκηση μισθολογίου (για όλους τους μηχανικούς του Δημοσίου) με στόχο την άμεση επαναφορά των αποδοχών στην προ μνημονίων περίοδο.
4.     Ανυποχώρητη εναντίωση με κάθε μέσο στις απολύσεις Διπλωματούχων μηχανικών από το Δημόσιο μέσω των κάθε είδους ψευδεπιγραφών ΄΄αξιολογήσεων΄΄ δομών και προσωπικού. Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4093/2012 που αδικαιολόγητα διευρύνουν το πειθαρχικό δίκαιο με μοναδικό στόχο τις απολύσεις.
5.     Εναντίωση στις κάθε είδους ΄΄πιστοποιήσεις΄΄ που προωθούνται (και από το ΤΕΕ) για να αποσυνδέσουν το πτυχίο του μηχανικού από τα κεκτημένα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

                                 Οδηγία Μπολκεστάιν

1.     Προάσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων ελλήνων μηχανικών
2.     Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης master μετά το πέρας της πενταετούς φοίτησης.

                                     Ανεργία – Υποαπασχόληση

1.     Δημιουργία γραφείου υποστήριξης νέων μηχανικών από το ΤΕΕ.
2.     Εναντίωση στην ανομία, πολυνομία, διαφθορά, αναξιοκρατία και γραφειοκρατία που ορίζουν το αντιπαραγωγικό πλαίσιο ενάσκησης του επαγγέλματος και καταστέλλουν την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας. Οικονομική αναδιάρθρωση που με όρους κοινωνικής συνοχής αποτελεί την μόνη θετική διέξοδο από την κρίση. Πράγμα που απαντά στην ανεργία και την υποαπασχόληση που πλήττει τον κλάδο.
3.     Εντατικοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΕΑΠ κλπ.).
4.     Εντατικοποίηση δράσεων και προγραμμάτων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
5.     Ένταξη στο ΕΣΠΑ και ΠΔΕ μικρομεσαίων έργων. Πλήρης απεμπλοκή τους από το ΣΔΙΤ.

                                      Νομοθεσία

1.     Μόνιμη εναντίωση στην ανομία – πολυνομία – πολυπλοκότητα στοιχεία που υποβαθμίζουν την παραγωγικότητα του κλάδου και γεννούν την διαφθορά, την αναξιοκρατία και την γραφειοκρατία.
2.     Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Απλό, γρήγορο και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο ενάσκησης του επαγγέλματος.


Χωροταξικός – Πολεοδομικός σχεδιασμός

1.     Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ως προϋπόθεση για την ορθολογική ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ισόρροπη εδαφική οργάνωση.
2.     Ένταξη στον πολεοδομικό σχεδιασμό βιοκλιματικών παραμέτρων, στοιχείων και δικτύων ενεργειακής εξοικονόμησης, στοιχείων προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στοιχείων που αναβαθμίζουν και ορίζουν βιώσιμα το περιβάλλον διαβίωσης και την κοινωνική συνοχή.
3.     Υλοποίηση ενιαίων δράσεων χωροταξικού – πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
4.     Πρωτοβουλία θέσπισης κανόνων και όρων δόμησης με κοινά τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά σε ενότητες ορεινών οικισμών στην κατεύθυνση εναρμονισμού οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
5.     Παρακολούθηση της εδαφικής υπερσυγκέντρωσης παραγωγικών ή άλλων δραστηριοτήτων. Άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων.

                                    Περιβάλλον

1.     Περιβαλλοντικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα. Περιφρούρηση του δεσμευτικού του χαρακτήρα.
2.     Δημιουργία ενιαίου ενεργού χάρτη περιβαλλοντικών δράσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με μόνιμη συμμετοχή του ΤΕΕ ΤΔΜ και αντικείμενο την συλλογή, καταγραφή, συστηματοποίηση και ταξινόμηση του παραγόμενου ερευνητικού έργου, των μελετών που εκπονούνται και των δράσεων που υλοποιούνται.


   Πολιτιστική Κληρονομιά – Πολιτισμός

1.     Προστασία – Αποκατάσταση – Ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος.
2.     Παράλληλη ανάδειξη των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς με τα σύγχρονα πολιτισμικά κεκτημένα, με τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με τα τοπικά προϊόντα, με την πολυλειτουργική γεωργία στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του πολιτιστικού πόρου ανάπτυξης.

                                         ΔΕΗ – Ενέργεια

1.     Προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Απόλυτη εναντίωση στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλης της ΔΕΗ.
2.     Ενεργειακός σχεδιασμός δεσμευτικού χαρακτήρα άμεσα υλοποιήσιμος για τον ομαλό περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
3.     Μετάβαση στην μεταλιγνιτική περίοδο με διασφαλισμένο τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, τον δεσμευτικό ενεργειακό σχεδιασμό, την συνεχή άμβλυνση των περιβαλλοντικών πιέσεων, την αποκατάσταση των εδαφών και την βελτιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία.

                                    Καλλικράτης

1.     Κατάργηση του ΄΄Καλλικράτη΄΄. Ανασχεδιασμός των δομών Αυτοδιοίκησης με βάση βιώσιμες γεωγραφικές, πολιτισμικές, οικονομικές συνθήκες.
2.     Προσανατολισμός των αυτοδιοικητικών δομών στην αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας με την ενίσχυση
α. συνεργατικών σχημάτων ελέγχου ποιότητας και διαχείρισης
β. πολυλειτουργικών δράσεων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.



Επιλογές διοίκησης ΤΕΕ ΤΔΜ

  1. Δημιουργία αναλυτικού Μητρώου μηχανικών. Λειτουργία παρατηρητηρίου απασχόλησης μελών και γραφείου υποστήριξης νέων μηχανικών.
  2. Συστηματική παρακολούθηση των φορέων διαχείρισης προγραμμάτων. Συμμετοχή στις διαδικασίες και στην διαμόρφωση θέσεων που αφορούν τους τομείς περιβάλλοντος, χωροταξίας, πολεοδομίας, δημόσιων έργων, παιδείας, πολιτισμού, αυτοδιοίκησης, ενέργειας, μεταλιγνιτικής περιόδου κ.α.
  3. Διασύνδεση με ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μέση Εκπαίδευση στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Συνεργασία με Επιμελητήρια, Εργατικά Κέντρα και Φορείς της Περιφέρειας για συντονισμό ενιαίας δράσης.
  4.  Αδιάλειπτη λειτουργία των οργάνων του ΤΕΕ ΤΔΜ και ιδιαίτερα της Αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος που αποτελεί το κυρίαρχο όργανο διοίκησης.
  5. Συνεργασία με άλλα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, στην κατεύθυνση στήριξης των πυλώνων που συνέχουν τον κλάδο : εργασιακά δικαιώματα – ασφαλιστικό – εναξίωση του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου