Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή



Επιστολή 
Προς τον Δ/ντη της εφημερίδας ΄΄Πτολεμαίος΄΄

Κ. Διευθυντά
Σε άρθρο του κ. Χρήστου Βήττα με τίτλο ΄΄Εκλογές ΤΕΕ ΤΔΜ : Πέντε συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών΄΄ που δημοσιεύει η εφημερίδα σας στις 23/10/13 προφανώς από εσφαλμένη πληροφόρηση του συντάκτη αναφέρεται ότι ΄΄ο συνδυασμός Ενεργοί Μηχανικοί Δυτικής Μακεδονίας πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ΄΄.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τα κάτωθι :
1.     Ο συνδυασμός των ΄΄Ενεργών Μηχανικών΄΄ ιδρύθηκε το 2006 με κύριο στόχο τον επαναπροσδιορισμό του έργου και του ρόλου του ΤΕΕ σε σχέση με την πολιτεία και τους ίδιους τους μηχανικούς. Αδιάλειπτα από το 2006 μέχρι σήμερα προβάλλουμε την αξία του αγώνα ΄΄για ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και όχι των μηχανισμών΄΄. Σας γνωρίζουμε ότι καμιά παράταξη του κεντρικού ή περιφερειακού ΤΕΕ δεν έχει διατυπώσει από τότε μέχρι σήμερα παρόμοιες ιδρυτικές θέσεις ή συναφή προσανατολισμό.
2.     Η πορεία του συνδυασμού στο ΤΕΕ ΤΔΜ από το 2006 έως σήμερα αποδεικνύει εύγλωττα και αδιάψευστα τον κομματικά ανεξάρτητο χαρακτήρα του. Πράγμα που αναγνωρίζεται σήμερα από την πλειοψηφία των μηχανικών της Δυτικής Μακεδονίας.
3.     Ο συνδυασμός μας αποτελεί βήμα ισότιμου λόγου και διαλόγου μεταξύ μηχανικών με διαφορετικές κομματικές τοποθετήσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους.
4.     Η λειτουργία μας είναι ασύμβατη με προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελείς κομματικές αναρριχήσεις. Η δράση μας αντιστοιχίζεται μόνον έναντι των διακηρυγμένων θέσεων και αρχών που δημοκρατικά αποφασίζει να υπηρετήσει ο συνδυασμός μας, αποκλείοντας μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Οι Ενεργοί Μηχανικοί διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι αποτελούν κύτταρο δημοκρατίας και ανεξάρτητης έκφρασης έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της πορείας που πρέπει να χαράξει ο κλάδος των μηχανικών.
5.     Προφητικά από το 2006 – πριν την οικονομική κρίση – διατυπώσαμε την βασική μας επιδίωξη για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς ορίσαμε ότι η αναδιάρθρωση θα επέλθει μέσω μιας ορθολογικής – πολυλειτουργικής αντιστοίχισης των διαθέσιμων πόρων με τα παραγόμενα αγαθά. Μιας αντιστοίχισης που θα συνοδεύεται από έναν σχεδιασμό ενσωμάτωσης νέων παραμέτρων στην παραγωγική διαδικασία, ανατρέποντας το αντιπαραγωγικό θεσμικό πλαίσιο της ανομίας – πολυνομίας – διαφθοράς – αναξιοκρατίας και γραφειοκρατίας. Θέση που σθεναρά υπηρετήσαμε και αναδείξαμε με την καθημερινή μας δράση κατά τη διάρκεια της θητείας μας στα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ ΤΔΜ. Θέση που αποτελεί σήμερα την μόνη θετική διέξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κλάδο των μηχανικών και την κοινωνία. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι καμιά παράταξη του κεντρικού ή περιφερειακού ΤΕΕ δεν έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα παρόμοιες θέσεις. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των θέσεων που επαρκώς παρήξαμε και των προτεραιοτήτων που θέσαμε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών καταδεικνύει, ότι ο συνδυασμός μας κείται αυτοδύναμα και αυτόβουλα. Τονίζουμε : κείται – δεν πρόσκειται. Η αξία του συνδυασμού των Ενεργών Μηχανικών έγκειται στον πλούτο των ιδεών που καλλιεργεί, στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας που έχει κατακτήσει, στην τεκμηρίωση των θέσεων που προβάλλει και στην ενεργή εθελοντική – ανυστερόβουλη συμμετοχή των μελών και φίλων. Αυτή την παρακαταθήκη εισήγαγε και συνεχίζει να προάγει. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σπουδή και δεν δικαιολογούμε την αναγκαιότητα που αισθάνονται κάποιοι να μας αποδίδουν τον χαρακτήρα του προσκείμενου.
6.     Απερίφραστα δηλώνουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε κομματικά ανεξάρτητοι έναντι έκφρασης των διακηρυγμένων θέσεων και επιδιώξεων. Πράγμα που άλλωστε πιστοποιείται από την πορεία μας. Πρωτοπορούμε και διαφέρουμε σε ιδρυτικές θέσεις, σε σκοπούς, σε επιδιώξεις και προσανατολισμό από τις υπόλοιπες κομματικές και ΄΄νεοανεξάρτητες΄΄ παρατάξεις του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ. Αποδεδειγμένα δεν μας χρειάζεται κανένας κομματικός εναγκαλισμός απ’ όπου κι αν προέρχεται στην αδιάλειπτη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αποτελέσει το ΤΕΕ :
-        πόλο συλλογικής και κοινωνικής συνοχής
-        όργανο συντονισμένης κλαδικής δράσης
-        φορέα επαγγελματικής αναβάθμισης
-        χώρο δράσης για θετική διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Συνδυασμού
Ενεργοί Μηχανικοί Δυτικής Μακεδονίας

Ντέλμας Κων/νος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου