Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αδιαφάνεια – Προχειρότητα – Μικροκομματικές σκοπιμότητες – Απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού – Επικαλυπτόμενες soft δράσεις και ενίοτε ύβρεις προς αντιφρονούντες (το κείμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο 2010)



Ο τίτλος που παραθέτουμε δυστυχώς δεν αρκεί να περιγράψει τη λειτουργία της σύμπαξης των δύο παρατάξεων ΠΑΣΚ – ΔΚΜ στο προεδρείο και την Δ.Ε. του ΤΕΕ ΤΔΜ. Κι όμως η σύμπαξη μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε αδιάψευστα να επιβεβαιώσει τις παροχημένες αναχρονιστικές – αντιαναπτυξιακές πολιτικές επιλογές των δύο κομματικών παρατάξεων από τις οποίες συγκροτήθηκε. Πράγμα που είχαμε προβλέψει και διατυπώσει σε προηγούμενη τοποθέτηση μας από τις στήλες του περιοδικού.

Μια μικρή ανασκόπηση των προτάσεων χρηματοδότησης που υπέβαλλε (αυτοτελώς ή με εταίρους) το ΤΕΕ ΤΔΜ σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (Τοπικός Πόρος, πρόγραμμα LifeInterreg) αρκεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
Πρόκειται για προτάσεις ανάληψης ΄΄έργου΄΄ περιγραφικού περιεχομένου, ασαφούς φυσικού αντικειμένου, με απροσδιόριστο επιστημονικό ή κοινωνικό όφελος, αόριστα αναμενόμενα αποτελέσματα και αιτούμενο κατά κανόνα το ίδιο το εγχείρημα και τον σκοπό. Οι προτάσεις αυτές δεν αναδίδουν κανένα αναπτυξιακό προσανατολισμό ή έστω αντίστοιχη προοπτική. Σχεδόν σε όλες εμπίπτει στον προϋπολογισμό τους υπερτιμολογημένο ΄΄υποέργο΄΄ διαφήμισης – προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του αμφισβητήσιμου αναλαμβανόμενου κυρίως ΄΄έργου΄΄.
Πρόσθετα οι προτάσεις αυτές ουδέποτε προετοιμάστηκαν στοιχειωδώς για να αποτελέσουν μη επικαλυπτόμενο έργο με άλλες παρεμφερείς μελέτες, έρευνες ή δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν στο παρελθόν από άλλους φορείς. Πράγμα που (ακούσια ή εκούσια) ευνοεί τη γνωστή από το παρελθόν πρακτική του ΄΄copy paste΄΄ που αποτελεί στοιχείo εκφυλισμού του επιστημονικού έργου αλλά και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.
Έναντι αυτής της προκλητικής προχειρότητας και αδιαφάνειας που πλήττει το κύρος του ΤΕΕ οφείλουμε να επαναλάβουμε τα αυτονόητα.
Κυρίαρχο καθήκον του ΤΕΕ απόλυτα συμβατό με το επιστημονικό του κύρος αποτελεί η συλλογή, η καταγραφή και η ταξινόμηση κατά ειδικότητα του επιστημονικού έργου και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται από τους μηχανικούς αλλά και από άλλους φορείς. Η πράξη αυτή ορίζεται ταυτόχρονα ως χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο και εξ’ αυτού ως πόρος ανάπτυξης για την περιοχή.
Σύμφωνα με την πάγια θέση μας η διαφήμιση, η αποσπασματική προβολή ερευνητικού έργου και η διάχυση πληροφοριών δεν εντάσσονται στην έννοια του έργου ή παραγώγων αυτής με την θετική αποτίμηση του όρου. Και τούτο γιατί από μόνες τους δεν παράγουν απτό, μετρήσιμο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Είναι επικουρικές δράσεις που μόνο υπό κατάλληλες προϋποθέσεις δύνανται να ενταχθούν στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Προϋποθέσεις που πρέπει να ορίζονται από ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση και δεοντολογία ενάσκησης του κυρίαρχου καθήκοντος του ΤΕΕ.

Πάνω απ’ όλα το ΤΕΕ ΤΔΜ οφείλει να αντιστοιχίζει με τον πλέον ορθολογικό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους (απ’ όπου κι αν προέρχονται) με το παραγόμενο επιστημονικό ή ερευνητικό έργο.
Αντιστοίχηση που ευρύτερα πρέπει να καταδειχτεί ως ικανή και αναγκαία συνθήκη ανάσχεσης της κρίσης και ανάπτυξης της περιοχής. Αν πρέπει κάτι να προβληθεί ή να διαφημιστεί είναι αυτό και μόνον αυτό που έμπρακτα πρέπει να ενσωματωθεί στη λειτουργία, στο έργο και στο ρόλο του ΤΕΕ ΤΔΜ. Επιτέλους ας το καταλάβουν αυτό οι παρατάξεις της σύμπαξης και δευτερευόντως ας αποφεύγουν να απευθύνουν ύβρεις προς αυτούς που το διατυπώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου