Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι Δέκα Εντολές του Εκλογικού Οδηγού (το κείμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2013)



1η.                       Μην αναρωτηθείς τι έκανε το κεντρικό και περιφερειακό ΤΕΕ για εσένα και τον κλάδο. Η απάντηση είναι απλή : Είχε να κάνει τόσα πολλά για τους άλλους : ΥΠΕΚΑ – Κυβέρνηση – Τρόικα – Attica Bank που κυριολεκτικά σε ξέχασε.
 Στις εκλογές να φροντίσεις να τους υπενθυμίσεις ότι ΄΄είμαι κι            εγώ εδώ΄΄.

2η.                              Μην πέσεις στην παγίδα της αποχής.
Μην πεις ΄΄αφού με ξέχασε το ΤΕΕ ας το ξεχάσω κι εγώ΄΄. Ειδικά εσύ που ανήκεις στο περιφερειακό τμήμα. Το σενάριο κατάργησης των περιφερειακών τμημάτων καλά κρατεί. Η αποχή ενισχύει το σενάριο. Την φωνή διαμαρτυρίας των περιφερειακών τμημάτων φοβούνται ΥΠΕΚΑ και Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ όταν ΄΄αλλάξουν χέρια΄΄. Αν ΄΄αλλάξει χέρια΄΄ το περιφερειακό τμήμα, ας έχουν αυτοί τον πονοκέφαλο. Μη γίνεις άθελα σου το αναλγητικό τους.
Στις εκλογές να φροντίσεις να ΄΄αλλάξει χέρια΄΄ το    περιφερειακό τμήμα, όχι να διαλυθεί.

3η.                       Μην είσαι χαλαρός – ή. Μην ψηφίζεις άκριτα. Μη ΄΄βάζεις το συμπέθερο για συγγενή και το κολοκύθι για φαΐ΄΄. Να ενημερωθείς τώρα όσο είναι καιρός. Να έρθεις σε επαφή με τους υποψηφίους των ΄΄Ενεργών Μηχανικών΄΄.    Energoi-tee.blogspot.gr
Να μάθεις πρόσωπα και πράγματα. Μετά να ψηφίσεις.

4η.                       Να ρωτήσεις τις παρατάξεις της συνδιοίκησης (κομματικές και ΄΄νεοανεξάρτητες΄΄) που θα σε επισκεφθούν :
-        Τι έκαναν τον Ιούνιο του 2011 όταν αγοράστηκαν με τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ ομόλογα του Δημοσίου ενώ επίκειτο το κούρεμα (PSI);
-        Πόσα ΄΄ευεργετικά΄΄ προεκλογικά δάνεια πήραν οι κομματικοί τους φορείς από την Attica Bank πριν τις εκλογές του 2012;
-        Με πόσα και με ποιού ταμείου τα αποθεματικά ανακεφαλαιοποιήθηκε η Attica Bank μετά τις εκλογές;
-        Ποιος έδωσε γραπτή εντολή για την ανακεφαλαιοποίηση;
-        Γιατί ο πρόεδρος του κεντρικού ΤΕΕ άσκησε προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ταμία – Ν. 3986/2011 και όχι κατά του ληστή – Ν. 2469/97;
-        Τι έκαναν οι παρατάξεις της συνδιοίκησης με το Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών;
-        Ποιες μελέτες υλοποίησε το ΤΕΕ ΤΔΜ, σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντάχθηκαν και ποια η χρησιμότητα τους για τον κλάδο και την κοινωνία;
-        Γιατί ΄΄ανεξαρτητοποιήθηκαν΄΄ από την ΠΑΣΚ οι δύο νεοανεξάρτητες παρατάξεις; Ποιος τους εμπόδιζε να αναπτύξουν την ΄΄δυναμική΄΄ του περιφερειακού τμήματος και να καταθέσουν την ΄΄νέα πρόταση τους΄΄; Είχαν ΄΄το μαχαίρι και το πεπόνι΄΄ στο περιφερειακό τμήμα και στο κεντρικο΄ΤΕΕ; Αν τους εμπόδιζε η ΠΑΣΚ τότε γιατί δεν υπογράφουν δήλωση αποκήρυξης της ΠΑΣΚ πριν τις εκλογές; Αν δεν υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης, τότε για ένα να είσαι σίγουρος – η : Θα υπογράψουν δήλωση μετάνοιας για την ΄΄ανεξαρτητοποίηση΄΄ τους μετά τις εκλογές. Να ξέρεις : το κόλπο είναι παλιό, όσο και οι εκλογές.
Να ζητήσεις καθαρές απαντήσεις – όχι μισόλογα, πριν ψηφίσεις.

5η.                       Να ρωτήσεις τον συνδυασμό των Ενεργών Μηχανικών να σου εξηγήσει :
-        Τι είναι και πως λειτουργούν τα συγκοινωνούντα δοχεία της διαφθοράς : Παρατάξεις συνδιοίηκησης του ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ – Attica Bank;
-        Τι συνέβη με τους μισθούς, με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τον Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών;
-        Τι έκανε ο Συνδυασμός έναντι όλων αυτών;
Να ενημερωθείς σωστά υπεύθυνα και τεκμηριωμένα, πριν ψηφίσεις.

6η.                       Να μη θεωρείς τις θέσεις των ΄΄Ενεργών Μηχανικών΄΄ ειδικά για τα εργασιακά δικαιώματα και το ασφαλιστικό ανέφικτες και ανεφάρμοστες. Τα περισσότερα από αυτά που ζητάμε σήμερα ήταν κεκτημένα πριν τρία χρόνια. Είχαν εφαρμοστεί για πολλές δεκαετίες. Να θυμάσαι ότι κάτι παραπάνω ήξερε ο Μολιέρος όταν έγραφε : ΄΄να επιζητείς το ανέφικτο – να χτυπάς να σου ανοίξουν εκεί που δεν υπάρχει πόρτα΄΄. Να αναρωτηθείς ποιος και εις βάρος ποιού ορίζει το εφικτό.
 Στις εκλογές να στηρίξεις το εφικτό που ορίζει ο κλάδος. Να απομονώσεις το εφικτό που ορίζουν οι δυνάμεις του χρήματος και οι εκπρόσωποι τους στο ΤΕΕ.

7η.                       Μην υποτιμάς τον κλάδο των μηχανικών και τον εαυτό σου. Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος. Έχεις δυνατότητες κρίσης, έκφρασης, διαμόρφωσης θέσεων και άπειρες παραγωγικές ικανότητες. Άρα έχουμε όλοι. Έχουμε όλοι, άρα έχει ο κλάδος και θα συνεχίσεις να έχεις και εσύ. Πράγματι ηττηθήκαμε από τις δυνάμεις του χρήματος στα εργασιακά μας δικαιώματα και στο ασφαλιστικό. Να μην αποδεχθούμε τις συνέπειες της ήττας.
      Να μην ενδώσουμε στον εξανδραποδισμό του κλάδου που θα επιχειρηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα
Μην υποκύψεις στην απελπισία.
Μη σπέρνεις την ηττοπάθεια.
Σήκωσε ψηλά το κεφάλι.
Να αναθαρρήσουμε όλοι. Να ανασυστήσουμε τον κλάδο για να ελπίζεις και εσύ.
Την ελπίδα να εκφράσεις στις εκλογές.

8η.                       Μη ρωτάς ποτέ ΄΄για ποιόν χτυπάει η καμπάνα΄΄. Να ξέρεις ότι η καμπάνα χτυπάει για σένα, έστω κι αν δεν ήρθε ακόμα η σειρά σου. Μην επαναπαύεσαι. Μην εθελοτυφλείς. Να θυμάσαι ότι οι όποιες λίγες εργασιακές κατακτήσεις σου έχουν απομείνει ανήκουν πρώτα στον κλάδο και μετά σε εσένα.
      Στις εκλογές να στηρίξεις τον κλάδο. Να απομονώσεις τα γραφεία τελετών (παρατάξεις συνδιοίκησης) και αυτούς που χτυπάνε την καμπάνα.

9η.                       Να γνωρίζεις ότι οι πυλώνες που συνέχουν και στηρίζουν τον κλάδο είναι τρεις :
-        Τα εργασιακά δικαιώματα
-        Το ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα
-        Ο ενιαίος φορέας έκφρασης – εκπροσώπησης.
Η πρόταση δράσης για την στήριξη του κλάδου που καταθέτουμε είναι απλή, εύστοχη και αναγκαία.
-        Να ανακτήσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα (αξιοπρεπείς μισθούς – συλλογικές συμβάσεις – ελάχιστες νόμιμες αμοιβές).
-        Να επιστρέψουν τα αποθεματικά των 5δις€ που λεηλατήθηκαν στο ΤΣΜΕΔΕ. Να κλείσουμε τις πόρτες στις δυνάμεις του χρήματος (Τράπεζα Ελλάδος – Attica Bank) που τα λεηλατούν. Να δοθούν ασφαλιστικές παροχές στους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους.
-        Να εκφραστούν όλα αυτά ανυποχώρητα από το ΤΕΕ για να αποτελέσει ενιαίο φορέα εκπροσώπησης – έκφρασης.
Τις θέσεις των Ενεργών Μηχανικών να εκφράσεις στις εκλογές για να παραμείνει όρθιος ο κλάδος.

10η.                  Προ πάντων να ξέρεις και να θυμάσαι την απλή αλήθεια : Οι Μηδοι και οι Εφιάλτες για άλλη μια φορά πέρασαν. Όμως η ιστορία γράφεται από αυτούς που μένουν σταθεροί στις θέσεις τους. Σε αυτές τις εκλογές σου προτείνουμε να συνταχθείς με αυτούς που μένουν ανυποχώρητοι και σταθεροί. Η επιλογή είναι δική σου. 
     Η επιλογή μας να μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας ανήκει εκεί που ανήκουμε και εμείς : στον κλάδο των μηχανικών. Πουθενά αλλού. Τώρα γνωρίζεις. Άρα μπορείς. Πράξε ανάλογα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου