Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Περίοδος Εκπτώσεων (το κείμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο 2011)



Προφανώς δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τις γνωστές εκπτώσεις τιμών των εμπορικών καταστημάτων.
Ο λόγος για τις εκπτώσεις από τις πάγια διακηρυγμένες θέσεις του ΤΕΕ και των συνδικαλιστικών φορέων των μηχανικών που διενεργεί σύσσωμη η ηγεσία του ΤΕΕ.

Έναντι της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται ο κλάδος από Κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – Σ.Ε.Β. – Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ότι συνιστά εργασιακή συνθήκη και δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, η ηγεσία του ΤΕΕ επιλέγει τις εκπτώσεις επί εκπτώσεων –   ΄΄το γενικό ξεπούλημα΄΄ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών.
Η όλη στάση και μεθόδευση του ΤΕΕ έναντι της κατάργησης του κώδικα ελάχιστων αμοιβών, της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, της προώθησης των Π.Δ. για τα ΤΕΙ, του φορολογικού και του ασφαλιστικού συνιστά μια δεύτερη παράλληλη κανιβαλική επίθεση της ηγεσίας του ΤΕΕ (ΠΑΣΚ – ΔΚΜ – ΕΛΕΜ – Συμπαράταξη – ΔΑΠ) προς τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές της πλειοψηφίας των μελών του.
Μετά την ΄΄περήφανη και αγέρωχη στάση του προέδρου του ΤΕΕ έναντι των ΄΄αιτιάσεων΄΄ του ΣΕΒ για την κατάργηση του κώδικα ελάχιστων αμοιβών, η ηγεσία του ΤΕΕ αναδιπλώθηκε άρδην διατυπώνοντας τέσσερις προτάσεις που ΄΄αν υλοποιηθούν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος΄΄
΄΄Αυτές ήταν :
-       Η ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής αθέμιτου ανταγωνισμού.
-       Η θεσμοθέτηση Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης τεχνικών Επαγγελμάτων με τη συμμετοχή της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΕΣΕΕ και των αρμόδιων υπουργείων ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝΑ.
-       Η θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων και η λειτουργία του από το ΤΕΕ.
-       Η διατήρηση του συστήματος ελέγχων της ποιότητας των ιδιωτικών έργων και των προϋπολογισμών τους καθώς και του συστήματος πληρωμών΄΄.
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΤΕΕ πριν κληθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απεμπόλησε τον Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών και περιορίστηκε όπως κομψά το διατύπωσε στην ΄΄αντιμετώπιση των επιπτώσεων΄΄ από την εν λόγω κατάργηση. Όμως για ποιους; Μήπως έστω για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς;
Οι κερδισμένοι των εκπτώσεων

Το Σχέδιο Νόμου για ΄΄τα κλειστά επαγγέλματα΄΄ ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της άθλιας συναλλαγής :
-       Το ΤΕΕ διατήρησε τα έσοδα του μέσω της καθιέρωσης της ΄΄νόμιμης αμοιβής΄΄ και της διατήρησης ενός ΄΄συστήματος πληρωμών΄΄ (σύμφωνα με την 4η θέση). Για να το πετύχει αυτό προεξόφλησε τη συμφωνία του με τα άλλα νομοσχέδια που προωθούνται για την ΄΄Διαβάθμιση και Πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων΄΄ (σύμφωνα με την 2η θέση) που απλά προβλέπουν την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος μέσω ενός συστήματος ΄΄πιστοποιήσεων΄΄.  Παράλληλα προεξόφλησε την συμφωνία του με το Φορολογικό Νομοσχέδιο που προωθείται (σύμφωνα με την 3η θέση). Ποιος είπε ότι ο Νιάημερος είναι το μεγαλύτερο παζάρι;
-       Το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ διατήρησε τις απολαβές του επί της ΄΄νόμιμης αμοιβής΄΄. Βέβαια για αυτό έχει φροντίσει εδώ και καιρό. Πριν  ΄΄πεινάσει – μαγείρεψε΄΄. ΄΄Επένδυσε΄΄ 55 εκατομμύρια € από τα αποθεματικά του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να ενημερώσει ή να ρωτήσει κανένα. Μια τέτοια ΄΄επένδυση΄΄ δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς ΄΄ανταμοιβή΄΄ στα πλαίσια της καθιερωμένης προ εικοσαετίας λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ποιος είπε ότι τα ΄΄ταμεία είναι άδεια΄΄ και ΄΄δεν υπάρχει σάλιο΄΄; Ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι τα αδειάζουν;

Οι χαμένοι των εκπτώσεων

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου που δημοσιεύτηκε οι μηχανικοί χάνουν τα πάντα.
-       Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές.
-       Καταργείται το υφιστάμενο σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.
-       Καθιερώνεται ΄΄νόμιμη αμοιβή΄΄ μόνον για τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.
-       Η αμοιβή του μηχανικού καθορίζεται με ΄΄έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων΄΄ κατά κανόνα χαμηλότερη της ΄΄νόμιμης αμοιβής΄΄.
-       Η έγγραφη συμφωνία κατατίθεται από τον μηχανικό στο ΤΕΕ και καθίσταται έγκυρη. Πως και κατά πόσο συμβατοποιείται η συμφωνία αυτή με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς ώστε να καταστεί πλήρως έγκυρη δεν είναι γνωστό ακόμη.
-       ΄΄Το Δ.Σ. του ΤΕΕ όταν περιέρχεται στην αντίληψη του περίπτωση συνομολογήσεως από μηχανικό σύμβασης της οποίας η αμοιβή φαίνεται ασυνήθιστα χαμηλή τον καλεί εγγράφως να δικαιολογήσει το ύψος της΄΄.
-       ΄΄Το Δ.Σ. του ΤΕΕ μπορεί να ασκεί πειθαρχική δίωξη΄΄ εφόσον οι εξηγήσεις του μηχανικού δεν κριθούν ικανοποιητικές.
-       Το ΤΕΕ όπως επεδίωξε (σύμφωνα με την 1η θέση) θεσμοθετημένα πλέον θα λειτουργεί ως ΄΄μηχανισμός ελέγχου΄΄ έναντι των ΄΄ασυνήθιστα χαμηλών αμοιβών΄΄. Τι θεωρείται ΄΄ασυνήθιστα χαμηλή αμοιβή΄΄ δεν προσδιορίζεται. Από ποιόν θα προσδιοριστεί; Από το ΤΕΕ; Αν καθοριστεί με κάποιο όριο από το ΤΕΕ ερωτούμε : Θα έχει λόγο επ’ αυτού η Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν αποδέχεται κανένα όριο και προς τούτο καταδίκασε το ΤΕΕ θεωρώντας το ως ΚΑΡΤΕΛ;
-       Η πολιτεία και οι νόμοι δεν θεσπίζουν κανένα μηχανισμό ελέγχου ακόμη και για τις ΄΄ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές΄΄. Ως εκ τούτου ο όρος ΄΄ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές΄΄ στερείται περιεχομένου επί του παρόντος. Και διακινδυνεύουμε μια πρόβλεψη : ΄΄Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού΄΄.
-       Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημόσιων έργων υποβάλλουν με όρους ΄΄αγοράς΄΄ την οικονομική προσφορά τους που μπορεί να είναι κατώτερη της προεκτιμώμενης αμοιβής.
-       Τέλος το σχέδιο νόμου αφήνει εκτός ρύθμισης την συμβατοποίηση των συμβάσεων αμοιβών των μηχανικών με την προκαταβολή και εκκαθάριση φόρου. Προφανώς θα περιληφθεί στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Και προοιωνίζονται τα χειρότερα (με προεξοφλημένη τη συναίνεση του ΤΕΕ).
Ουδέποτε στην Νεότερη Ιστορία της χώρας υπήρξε τέτοια συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια απαξίωσης συκοφάντησης και διαπόμπευσης του κλάδου των μηχανικών ανάλογη με αυτήν που εξαπολύθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η ηγεσία του ΤΕΕ αποδέχθηκε τον νόμο, άθλια συναλλάχθηκε και απλόχερα πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να διασφαλίσει τα έσοδα του ΤΕΕ και μόνον. Υποκριτικά πρόβαλλε την δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη : ΄΄Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους΄΄. Δήλωση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα στην θετική της αποτίμηση. Όμως οριοθετούμε :
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτούς που δεν πιστεύουν σε αυτή τη δήλωση.
Δεν χρειάζεται αυτούς που επιχειρούν τον εξανδραποδισμό των παραγωγικών κλάδων και τάξεων.
Δεν χρειάζεται αυτούς που δεν επενδύουν στην κοινωνική συνοχή που αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου.
Δεν χρειάζεται  όλους εσάς κύριοι της ηγεσίας ΤΕΕ που επιδιώξατε τα υμέτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου